-

Gözden kaçırmayın

Deva Partisi'nden İstifa Eden İsimler CHP'ye KatıldıDeva Partisi'nden İstifa Eden İsimler CHP'ye Katıldı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, beyaz et ihracatı yasağına ilişkin düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Sarıbal, sağlıklı ve uygun fiyatlı gıda erişimindeki zorlukların artan fiyatlar ve gıda ihracatı yasakları ile daha da güçleşeceğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği yeni yasaklar kapsamında, 2024 yılı 1 Mayıs'tan itibaren 31 Aralık'a kadar tavuk eti ihracatı aylık maksimum 10 bin ton ile sınırlanacak. Sarıbal, ve Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ile birlikte düzenlenen basın toplantısında ekonomik kriz ve gıda güvenliği sorunlarına dikkat çekti.

Yeşiltaş, Türkiye'de artan yoksulluk ve ekonomik politikaların olumsuz etkileri üzerine konuştu. Sarıbal, gıda fiyatlarının ihracat kısıtlamalarıyla düşürülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, TÜİK verilerine dayanarak üretim ve ihracat rakamları hakkında bilgi verdi.

Ülkede süt ve kırmızı et üretimi, canlı hayvan ve et ithalatı gibi konulara değinilen toplantıda, tavuk eti üretiminin azaldığı ve bu durumun iç piyasada fiyat artışlarına neden olduğu vurgulandı. 2024 başında tavuk eti fiyatlarının artışı ve alınan kararlar ele alındı.

Sarıbal, tarım-gıda ürünlerinde üretimin arttırılmaması halinde enflasyonla mücadelenin zorlaşacağını söyledi. Ayrıca, üretici desteklerinin ve girdi maliyetlerinin kontrolünün önemine işaret etti ve hükümet politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Toplantıda ayrıca, ihracat yasaklarının fiyat artışlarını engellemediği, aksine Türkiye'nin ihracat piyasalarını kaybetmesine yol açabileceği üzerinde duruldu. Özellikle Irak gibi bazı pazarlarda tavuk eti ihracatının kaybedilmesi riski ve bunun ekonomiye muhtemel etkileri tartışıldı.