-

Gözden kaçırmayın

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, 19 Mayıs Bayramını Kutladıİzmir İl Sağlık Müdürlüğü, 19 Mayıs Bayramını Kutladı

Çölyak hastalığı, genetik faktörlere bağlı olarak bazı bireylerde gluten içeren tahıllara karşı gelişen kronik bir sindirim problemidir. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların tüketimiyle tetiklenen bu durum, çocuk ve yetişkinlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gluten, çölyak hastalarının ince bağırsaklarında hasara neden olur, bu da çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Çölyak hastalığı her yaştan insanı tehdit edebilir ve belirtileri çocuklarda karın ağrısı, iştahsızlık, şişkinlik gibi özelliklerle kendini gösterirken, yetişkinlerde daha çok sindirim sorunları, kansızlık ve hızlı kilo kaybı şeklinde gözlemlenebilir. Tanı, kan testleri ve ince bağırsak biyopsisi ile konulabilir ve hastalığın bilinen tek çözümü tamamen gluten içermeyen bir diyetin uygulanmasıdır.

Gluten içermeyen diyet, sadece yiyeceklerle sınırlı kalmaz. Hastalar aynı zamanda kullandıkları kişisel bakım ürünlerinin ve ilaçların gluten içermediğinden de emin olmalıdır. Glutensiz diyeti doğru uygulamak, bulaş riskini minimalize eder ve glutenli ürünlerin etiket bilgilerini dikkatle incelemeyi gerektirir.

Sağlıklı glutensiz besinler arasında sebzeler, meyveler, yumurta ve saf et ürünleri yer alır. Çölyak hastaları ayrıca mısır, pirinç gibi gluten içermeyen diğer tahıllarını da güvenle tüketebilirler. İlgili sağlık yönetmelikleri ve diyet kuralları, hastaların bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olarak onların sağlığını korumalarını sağlar.