-

Gözden kaçırmayın

Dijital Çağda HemşirelikDijital Çağda Hemşirelik

Çölyak hastalığı, yani Gluten Enteropatisi, ince bağırsaklarda hasar oluşturan ve yiyeceklerin emilimini engelleyen bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum, tahıllarda bulunan gluten adlı proteinden kaynaklanmaktadır. Hastalık, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimiyle meydana gelir ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Çocukluk çağında karın ağrısı, ishal ve gelişim geriliği gibi belirtiler gözlemlenirken, yetişkinlerde ise ishal, kas zayıflığı ve kansızlık gibi daha geniş bir belirti yelpazesi görülebilir. Çölyak hastalığının tek tedavisi, gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllardan kaçınarak sıkı bir diyet uygulamaktır.

Çölyak hastaları için güvenli olan gıdalar arasında tüm sebzeler, meyveler, bakliyatlar, katkısız yağlar, yumurta, bal, reçel gibi ürünler yer alır. Güvenli olmayan ve glütensiz etiketi taşımayan buğday, arpa, Çavdar ve yulaf içerikli tüm gıdalardan kaçınılmalıdır. Hastalık tanısı, genellikle Gastroenteroloji ve Metabolizma kliniklerince konulmaktadır.