-

Gözden kaçırmayın

Dijital Çağda HemşirelikDijital Çağda Hemşirelik

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü münasebetiyle, kalıtsal kan hastalıkları olarak önem arz eden talasemi ve orak hücre anemisi üzerine dikkatler çekiliyor. Ülkemizde ve dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu olan bu hastalıklar, özellikle genetik yatkınlığın yüksek olduğu toplumlarda daha sık rastlanmaktadır.

Türkiye'de akraba evliliklerinin yaygınlığı, hemoglobinopatiler olarak adlandırılan bu hastalıkların görülme sıklığını arttırmaktadır. Talasemi taşıyıcıları çoğunlukla bu durumdan habersizken, talasemi hastası bir çocuk dünyaya geldiğinde ya da özel bir kan testi ile durumlarına açıklık getirilmektedir.

1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla tüm illerde uygulanan "Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı" ile bu hastalıkların erken teşhisinin önemi büyük bir dikkatle ele alınıyor. Evlilik öncesi eş adaylarının sağlık kontrolleri sırasında yapılan danışmanlık ve kan taramaları sayesinde, hemoglobinopati taşıyıcıları tespit edilmekte ve gereken önlemler alınmaktadır.

Özellikle her iki eş adayı da taşıyıcı çıktığı durumlarda, genetik danışmanlık hizmeti verilerek, sağlıklı bebek sahibi olabilmek için gerekli yönlendirmeler yapılıyor. Bu, preimplantasyon genetik tanı veya tüp bebek gibi yöntemlerle sağlıklı embriyoların seçilmesini ve taşıyıcı çiftlerin sağlıklı çocuklar sahibi olmalarını mümkün kılmaktadır.

Bu önlemlerle, hemoglobinopati hastalarının yaşam süreleri uzatılmakta, yaşam kaliteleri artırılmakta ve taşıyıcı çiftlerden hastalıklı bebek doğumunun önlenmesi amaçlanmaktadır.