Danıştay Tarihi Kararla Yolu Açtı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, FETÖ/PYD terör örgütü bağlantılı olduğu gerekçesiyle 667 sayılı KHK ile kapatılan özel öğretim kurumlarında çalışan ve çalışma izinleri iptal edilen öğretmenlerle ilgili önemli bir karara imza attı. Karar, bu öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın MEBBİS sistemindeki "667 sayılı KHK ile kurumu kapatıldı" şerhinin kaldırılması yolunu açtı.
Dava Sürecinin Arka Planı
Davacı öğretmen, Çorum'da FETÖ/PYD bağlantılı olduğu gerekçesiyle 23 Temmuz 2016'da 667 sayılı KHK ile kapatılan bir özel öğretim kurumunda görev yapıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Temmuz 2016 tarihli genelgesi uyarınca, öğretmenin çalışma izni valilik tarafından iptal edilmiş ve MEBBİS sistemine "667 sayılı KHK ile kurumu kapatıldı" şerhi işlenmişti.
Öğretmen, bu şerhin kaldırılması için yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine dava açmıştı. Yerel mahkemelerin davayı reddetmesinin ardından dosya Danıştay'a intikal etti.
Hukuki Süreç ve Karar Gerekçesi
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2 Aralık 2025 tarihinde verdiği kararla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Temmuz 2016 tarihli genelgesinin 3. maddesindeki "bu personele başka bir özel öğretim kurumunda çalışma izin onayı düzenlenmeyecek" ibaresinin daha önce Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından iptal edildiğini ve bu iptal kararının kesinleştiğini hatırlattı.
Kararda, "MEBBİS üzerindeki '667 sayılı KHK ile kurumu kapatıldı' şerhinin dayanağı olan genelge hükmünün iptal edilerek kesinleşmiş olması karşısında, söz konusu şerhin kaldırılmaması yolundaki komisyon kararında hukuka uygunluk görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.
Karar Ne Anlama Geliyor?
Danıştay'ın bu kararı, kapatılan FETÖ/PYD bağlantılı okullarda görev yapmış öğretmenlerin MEBBİS'teki engelleyici şerhlerinin kaldırılması yolunu açıyor. Ancak karar, bu öğretmenlere otomatik olarak çalışma izni verilmesi anlamına gelmiyor.
Karara göre, ilgili öğretmenlerin herhangi bir özel öğretim kurumu tarafından çalışma izni başvurusunda bulunulması durumunda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilen şartların sağlanıp sağlanmadığı valiliklerce değerlendirilecek. Şartları sağlayan öğretmenlere çalışma izni düzenlenebilecek.
Eski Süreç Nasıl İşliyordu?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2016 tarihli genelgesiyle, FETÖ/PYD bağlantılı olduğu tespit edilen özel öğretim kurumlarında çalışan personelin çalışma izinleri iptal ediliyor ve bu personelin başka bir özel öğretim kurumunda çalışmasına izin verilmiyordu. 11 Ekim 2016'da gönderilen bir yazıyla valiliklerde komisyonlar oluşturularak, terör örgütleriyle irtibatı olmadığı tespit edilen personelin şerhlerinin kaldırılması öngörülmüştü.
Editör Yorumu
Danıştay'ın bu kararı, hem bireysel hakların korunması hem de kamu güvenliği arasında denge kurmayı hedefliyor. Karar, terör örgütleriyle bağlantısı olmayan ancak kapatılan kurumlarda çalışmış öğretmenlere yeniden mesleklerini icra etme imkanı tanırken, her başvurunun titizlikle değerlendirileceğinin altını çiziyor. Bu kararın, benzer durumdaki diğer öğretmenler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor. Yargının bu dengeli yaklaşımı, hem mağduriyetleri gidermeye hem de milli güvenliği korumaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.







Yorumlar
Yorum Yap