-

Gözden kaçırmayın

Alzheimer Hastalığı Farkındalığı İçin Eylül Ayı Dünya Genelinde Özel Bir AyAlzheimer Hastalığı Farkındalığı İçin Eylül Ayı Dünya Genelinde Özel Bir Ay

21 Eylül, Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak amacıyla tüm dünyada Alzheimer Günü olarak kutlanmaktadır. Alzheimer, zihinsel işlevlerde gerileme, davranış sorunları ve işlevsellikte azalma ile karakterize olan dejeneratif bir hastalıktır. Bu hastalık, kognitif bozuklukların yanı sıra duygusal ve davranışsal değişikliklere de yol açarak, fiziksel ve fonksiyonel gerilemelere neden olmaktadır.

Demans, halk arasında bilinen adıyla bunama, unutkanlık gibi sorunları ortaya çıkaran hastalıkların genel adıdır. Bu hastalıkların hepsinde beyinde hücre ölümleri sonucunda hastalığa özgü belirtiler görülmektedir. Alzheimer hastalığı, en yaygın görülen demans türlerinden biridir ve genellikle unutkanlık, davranış bozukluğu ve kafa karışıklığı ile kendini göstermektedir. Nöroloji polikliniklerine başvuran hastaların dörtte birinin unutkanlık şikayeti olduğu ve her unutkanlığın Alzheimer anlamına gelmeyeceği belirtilmektedir.

Unutkanlık durumunda, etiyolojinin tespit edilmesi adına kan testleri, beyin görüntülemeleri, nöropsikolojik değerlendirmeler ve klinik muayeneler yapılmaktadır. Eğer birey ya da yakınında Demans belirtileri düşünülüyorsa, hekim ile iletişime geçilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.