-

Gözden kaçırmayın

Trafik Kazası Edremit'te Meydana GeldiTrafik Kazası Edremit'te Meydana Geldi

Geçtiğimiz hafta sonu Balıkesir’de siyasi partilerin bayramı ve demokrasi şöleni olarak tanımlanan delegelerin seçimleri yapıldı. Bu seçimler, partilerin geleceği için önemli bir adım olarak görülse de, uygulama sürecinde ciddi eksiklikler olduğu iddia ediliyor.

Seçim Sürecine İtirazlar

Karesi teşkilatındaki delege seçimleri konusunda katılımcıların çoğu, daha önceden görev yapmış olan birçok kişi ve delege seçiminde oy kullanma hakkına sahip üyelerin dahi bu süreçten haberdar olmadığını belirtiyor. Hizmet edilen kişilere SMS ile davet yapıldığı belirtilmesine rağmen, iletilerin %90’ının hedef kitleye ulaşmadığı ifade ediliyor. Bu durum, seçmen listelerinin hazırlığının ve iletişim sürecinin yeterince sağlanmadığını ortaya koyuyor.

Parti Tüzüğüne Uymama Eleştirisi

AKPARTİ’nin tüzüğüne göre, delege seçimlerine dair olan süreçlerin açıkça belirlenmiş olmasına rağmen, bu uygulamaların yeterince titizlikle yerine getirilmediği belirtiliyor. Tüzüğün 30. maddesi, delege seçimlerinin nasıl yapılacağı konusunda detaylar sunmakta. Ancak, bu maddelere göre gerekli süreçlerin, özellikle de mahallelerdeki askı sürecinin ve katılımcı sayısının kontrol edilip edilmediği konularında belirsizlikler mevcut.

Yönetici Kadrosunun Rolü

Aynı zamanda, ana kademe, kadın kolları ve gençlik kolları için görevlendirilmiş yaklaşık 120 kişilik yönetici kadrosunun, delege seçimleri hakkında üyelere bilgi verme konusunda etkili bir iletişim kurmadığı kaydediliyor. Seçim günü, Karesi ilçesinde 23.000 üye içinde yalnızca 250 ila 300 kişinin oy kullandığı gözlemleniyor.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Bu durum, delegelerin çoğunun kendi delege olduklarından dahi haberdar olmadan seçimlerde bulunmalarına yol açarken, gelecekteki seçimlerle ilgili endişeleri artırıyor. Seçim sürecinin bu şekilde işletilmesi, toplumsal ve yerel teşkilatta değişim beklentilerinin karşılanmayacağı algısını güçlendiriyor. 2019 yılındaki delege seçimlerinde uygulanan daha başarılı yöntemlerin referans alınmaması, gelecekte benzer sorunların yaşanabileceğini gösteriyor.

Tüm bu yaşananların ardından, teşkilatın bir an önce gereken düzenlemeleri yaparak mevcut eksiklikleri gidermesi beklentisi ön plana çıkıyor. Bu tür gelişmelerin sürmesi halinde, dışarıda oluşan algının olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuluyor.