-

Gözden kaçırmayın

Çanakkale'de Aşı Haftası Etkinlikleri Vatandaşları BilinçlendiriyorÇanakkale'de Aşı Haftası Etkinlikleri Vatandaşları Bilinçlendiriyor

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla tüberküloz (verem) hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Tüberküloz, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilen yüksek bulaştırıcılığa sahip bir hastalıktır. Robert Koch'un tüberküloz bakterisini keşfettiği 24 Mart, her yıl farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Tüberküloz Günü olarak kutlanmaktadır.

Tüberküloz hala dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olup, COVID-19 pandemisi sonrasında dünyanın tek etken kaynaklı en ölümcül bulaşıcı hastalığı olarak devam etmektedir. Dünya nüfusunun dörtte biri tüberküloz mikrobunu taşımaktadır ve bu mikrobu taşıyan bireylerin yaklaşık %5'i ilk 1-2 yıl içinde aktif hastalığa yakalanabilmektedir. Hastalığın yayılmasında bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar etkili olmakla birlikte, yetersiz beslenme, HIV enfeksiyonu, diyabet ve sigara kullanımı tüberkülozun aktif hale gelmesine neden olabilir.

2020 yılında yaklaşık 10 milyon kişi tüberküloz nedeniyle hastalanmış ve 1,4 milyon kişi yaşamını yitirmiştir. Solunum yoluyla bulaşan bu hastalık, akciğerler başta olmak üzere vücudun diğer organlarını da etkileyebilir. Hastalığın başlıca belirtileri arasında uzun süreli öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı sayılabilir. Tanı için en önemli yöntem balgamda bakteriyolojik tespittir ve balgamlarında tüberküloz mikrobu bulunan hastalar bulaştırıcıdır.

Tüberküloz, düzenli ve yeterli süre ilaç kullanılarak tedavi edilebilen bir hastalıktır ve tedavi süreci genellikle 6-9 ay sürer. Dirençli vakalarda tedavi süresi 18-24 ay arasında değişebilir. Tedavi olmayan bir hastanın yılda ortalama 10-15 kişiyi enfekte edebileceği belirtilmektedir. Tüm tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak temin edilebilmektedir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu ise erken teşhis ve doğru tedavi uygulamasıdır. Ayrıca, hastaların yakınlarının da ücretsiz olarak tarama yapmaları önerilmektedir.

#Tüberküloz #Verem #Sağlık #DünyaTüberkülozGünü #HalkSağlığı